No.25 (2nd) Floor, Jalan Tasik Raja Lumu L U4/L, Seksyen U4, 40150 Shah Alam, Selangor.
Penulisan & Perkongsian

Makanan Tradisional Dihari Raya Ialah Makanan Perang.

Makanan Tradisional Dihari Raya Ialah Makanan Perang.

Makanan Tradisional Dihari Raya Ialah Makanan Perang.

Setiap kali pada hari Raya akan ada makanan jenis yang tahan lama.Contoh makanan yang dimasak pada hari raya adalah seperti:-
– Lemang
– Ketupat
– Rendang
– Rendang tok
– Serunding
– Dodol
– dan banyak lagi makanan yang tahan lama


Gambar Lemang


Gambar Rendang Tok atau nama asalnya Rendang Tok Bidor


Gambar Serunding

Gambar Dodol

 

Mengapa Melayu Mengamalkan Adat Ini?
Adat ini diamalkan supaya :-
1 – Sebagai latihan persediaan bekalan makanan pergi berperang kerana takut semua bekalan makanan putus dan dikawal penjajah atau musuh jika berlalunya perperangan.
2 – Adalah sebagai penghormatan, menghargai, mengingati perjuangan tentera dan para pejuang orang Melayu zaman dahulu.

Sebab itulah makanan jenis ini dicipta oleh BENDARI supaya tahan lama tidak mudah basi atau rosak supaya orang Melayu tidak perlu takut kalau semua punca makanan disekat jika dikuasai musuh.

Makanan Jenis Tahan lama Untuk Menguji Bakal Pengantin Perempuan
Makanan-makanan seperti ini adalah antara syarat wajib yang mesti semua perempuan Melayu tahu masak pada zaman dahulu sebelum layak berkahwin untuk menilai tahap kesabaran bakal isteri anaknya. Setiap masakan mereka akan dinilai oleh bakal ibu mertua. Ini untuk memastikan bakal isteri untuk anak mereka adalah seorang yang sabar dan tidak panas baran.Antara jenis masakan yang selalu diuji ialah:-
– Rendang Tok atau nama asalnya ialah Rendang Tok Bidor
– Serunding
– Dodol

Sejarah Pencipta Makanan Perang
Kebanyakan makanan seperti ini dicipta Oleh Bendari, Bendari ialah tukang masak tentera laut di kapal. Makanan jenis ini dicipta oleh BENDARI supaya supaya orang Melayu boleh belayar lebih jauh dengan kapal tanpa putus bekalan makanan kerana tahan lama dan tidak mudah basi atau rosak . Makanan ini juga penting supaya orang Melayu zaman dahulu tidak perlu takut kalau semua punca makanan disekat jika dikuasai musuh apa bila berlakunya perang.Makanan jenis ini tidak perlu dimasak selalu seperti makanan harian sekarang.

Contoh Tanjak Bendari

Sebagai penghormatan pada jasa Bendari zaman dahulu, maka terciptalah Tanjak Bendari sebagai satu pangkat yang bertanggungjawab keatas bekalan makanan tentera laut zaman dahulu. Tanpa makanan agak mustahil sebuah kuasa tentera dapat menjalankan tugas mereka dengan baik. Jawatan Bendari juga masih digunakan sehingga sekarang oleh tentera laut sebagai jawatan tukang masak diatas kapal. Sayangnya tidak ramai yang tahu mengapa nama Bendari masih digunakan hanya untuk tukang masak diatas kapal dan bukan didarat.
 
Antara makanan lain dimasak oleh Bendari ialah ikan masin, ikan perkasam, makanan yang diperam supaya tahan lama.
 

Ditulis, diterangkan, disusun dan disaring maklumat oleh
DR. DR.H.C JOHAN ISKANDAR BIN ABDUL KARIM

 

Sila betulkan jika ada sebarang kesilapan maklumat.

Share this post

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *